Historia

Päätös Keski-Suomen Metsänhoitajien oman kämpän rakentamisesta merkittiin kokouspöytäkirjaan 5.12.1949, jolloin valittiin myös Rakennustoimikunta. Jo tammikuussa 1950 löytyi sopiva paikka Leppäveden itärannalta, G.A. Serlachiuksen mailta. Sopimus tehtiin, aluksi tontti vuokrattiin ja 6000 neliön tontti ostettiin omaksi vuonna 1991. Mukuramajan hirsirunko tehtiin kirvesmiesvoimin ja jatkotyöt tarvittavine kalustoineen tehtiin talkoilla ja lahjoituksilla. Maja valmistui jäsenkunnan käyttöön kesäksi 1951.

Majan piirustukset laati silloinenMukuramaja_Reiman Rauma-Repolan piirimetsänhoitaja Tauno Tiainen ja saunan piirustukset hankki Väinö Kurki tuttavaltaan Geologisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Herman Stigzeliukselta.

Mukuramajan nimi tulee verannan muhkean mukuraisista mäntypilareista ja pihalla olevasta mukuratoteemista, jossa on kuparilevyssä rakennustoimikunnan jäsenten nimet. Lisäksi majan nurkalla kasvaa komea mukuramänty. Mukuramaja-nimen isänä oli metsänhoitaja Pekka Hakanen.

Mukuramaja oli jäsenkunnan talkoohengen suursaavutus. Perintöä ja perinteitä on pyritty huolella vaalimaan. Tuvan koristeellinen öljylamppu on alkuaan Roikonkosken rautatieasemalta noin 20 km Talvisodan Kollaanjoelta länteen, pikkuhuoneen öljylamppu oli aikoinaan läheisellä Leppälahden asemalla. Majan ja saunan ulkoseinien ”tervaukset” on tehty niin sanotulla ”Roslagenin mahongilla”: seoksessa on kolmannes hautatervaa ja samat määrät tärpättiä ja vernissaa. Valitut majamestarit ovat vuorollaan vastanneet majan ja alueen hoidosta, kunnossapitotoimista ja majan käyttövarauksista. Samoin vuosittain on järjestetty vähintään kevät- ja syysjäsentalkoita. Mukuramaja sähköistettiin vuonna 1970, pihtiputaalaista hopealiusketta oleva takka rakennettiin vuonna 1998 ja 2000-luvulla on mm. uusittu majan ulkokatto, keittiö saneerattu, samoin sisäsähköistys ja lämpöpatterit, uusittu puucee ja hankittu erilaisia viihtyvyyttä parantavia elementtejä kuten astioita, laituri ja grillikota.
Majassa on tilava päätupa, jossa neljälle kerrossängyt, erillinen huone kolmine sänkyineen ja keittiö (sähköhella, jääkaappi, mikro, kahvikeitin, astiastot). Vesijohtoa, kaivoa ja viemäröintiä ei ole, joten ruokavesi pitää tuoda itse muualta. Majamiljööseen kuuluu kämpän lisäksi rantasauna laitureineen, soutuvene, lipputanko, grillikota, halkovaja sekä ulkopuucee.